СЕМЕЙСТВО

Роден е в учителско семейство

баща (1868 – 1937 г)

Мильо Касабов

Роден е през 1868 г. в Чирпан. Учителства в Марица и Елхово. Съосновател е на книжовно акционерно дружество „Просвета“ в Стара Загора, собственик на книжарница. Издава вестник „Справедливост“ и работи в книгоиздателство „Везни“. Секретар е на Македонския комитет в Чирпан, на поборническото опълченско дружество „Сливница“ и на въздържателната ложа „Здраве“. Умира през 1937 г. в Стара Загора

ОЩЕ

БАЩА

МАЙКА

майка (1868 – 1937 г)

Анастасия Бонева

Анастасия Бонева е съпругата на Милю Касабов и майка на Георги Милев. Тя е родена през 1872 г. в Стара Загора. Преди да се установи в Стара Загора тя е учителка – възпитана, умна и добра. Умира на 30.06.1956 г. в София. Майката на Анастасия е Гена. Тя е любимата баба на Гео Милев и е едно от десетте деца на Желю и Златка. Дядо Желю бил много работлив, мълчалив и безкнижен човек. Неговата съпруга – Златка, също била пъргава и трудолюбива. За своите десет деца – петима сина и пет дъщери, давали мило и драго да ги изучат. Двама от братята – Стоян и Руси са убити в боевете при отбраната на Стара Загора от Сюлеймановите пълчища и не оставят поколение. Ганка и Петър умират рано и също не оставят деца.

ОЩЕ

Сестра (1901 – 2001 г)

Пенка Касабова

родена в град Стара Загора на 12.08.1901 г., в семейството на учителите Мильо и Анастасия Касабови. Тя е първата детска учителка в България с висше образование. Завършва висше педагогическо образование в САЩ. Директор е на Американската детска градина в София. Работила е и в Института за детски учителки в София.

ОЩЕ

СЕСТРА

БРАТ

Брат (1896 – 1980 г)

Борис Милев Касабов

Борис Милев Касабов e син на Анастасия и Милю Касабови и брат на Гео Милев. Роден е в Чирпан на 12 септември 1896 г. Чиновник. През 1932 г. Пенка Касабова завежда английската художничка Рейчъл Бриджет Еванс да рисува в Родопите. В Девин на административна работа тогава е нейният брат, младият и доста затворен по характер Борис Касабов. Отначало Бриджет и Борис не се харесват, но после се сприятеляват и през 1935 г. в Боянската черква сключват граждански брак. През 1936 г. се ражда синът им Георги- Михаил Касабов (Джордж). Джордж е кръстен на чичо си Георги Милев Касабов (Гео Милев) и на английския си дядо Джордж. По време на Втората световна война Борис е на фронта с армията, а след 1944 г. е отново на административна работа. През 1946 г. родителите на Бриджет се разболяват и през август 1946 г. тя се връща в Англия с десетгодишния Джордж. Бриджет и Джордж не се връщат в България, защото през есента на 1946 г. в Европа се спуска Желязната завеса. Борис Касабов е уволнен от Министерството на търговията и не му разрешават да напусне България. Семейството остава разделено седем години – до смъртта на Сталин през 1953 г., след която в отношенията между Източна Европа и Западна Европа настъпва затопляне. През 1953 г. Борис заминава за Англия и остава там до края на живота си. Борис умира в Лондон на 27 януари 1980 г. Синът на Бриджет и Борис е талантлив архитект, знае български език и има голямо чувство за хумор. Джордж и съпругата му гостуват в България няколко пъти.

 

ОЩЕ

Сестра (1904 – 1990 г)

Мария Милева Касабова (Владимирова)

е третата дъщеря на Анастасия и Милю Касабови. Родена е в Стара Загора на 30 януари 1904 г. През 1922 г. Мария става студентка на Елизабет Кларк в Института за детски учители към Американската детска градина в София. По време на обучението си там и до есента на 1928 г. тя работи като детска учителка в Американската детска градина в София. През декември 1928 г. Мария се омъжва за русенеца Владимир Владимиров-Владо, определян от съвременниците си като „млад и многообещаващ скулптор“ и се мести в Русе. Там Мария Владимирова работи като детска учителка в училище „Васил Левски“, което е клон на училище „Христо Ботев“. По нейно предложение и с нейни усилия през 1932 г. в Русе се открива Американска детска градина. След неочакваната смърт на съпруга ѝ през ноември 1932 г., Мария се връща в София и става преподавателка в Американската детска градина. Става член и на редколегията на списание „Първи стъпки“, което излиза от 1933 до 1945 г. През 1933 г. Мария участва като делегат от партийната социалдемократическа организация в Русе в конгреса на социалдемократическата партия в София (29-30 октомври). През 1939 г. заминава за САЩ, за да помага на сестра си Весела в грижите да двете ѝ малки деца. Завършва Националния колеж за подготовка на детски учители в Чикаго, чиито възпитанички са сестрите ѝ Пенка и Весела. След това Мария е студентка в Колумбийския университет в Ню Йорк, където завършва предучилищна педагогика и получава образователната степен магистър. Работи като детска учителка и директор на детска градина в Ню Йорк. В Ню Йорк взима уроци по рисуване в училището по изкуство „Абрашев“ при Никола Абрашев. Умира в Ню Йорк на 27 ноември 1990 година.

СЕСТРА

СЕСТРА

Сестра (1921 – 2006 г)

БИСТРА ГЕОРГИЕВА АВРАМОВА

е втората дъщеря на Гео Милев и Мила Керанова. Родена е на 17 април 1921 год. в София.
През 1940 г. завършва Първа Софийска девическа гимназия и през същата година сключва брак с Димитър Н. Аврамов. Те имат четири деца: Владимир (1941-1991) – журналист, Андрей (1943) – режисьор, Ирена (1947-1975) – филолог и Юлия (1953-1978) – учителка.
Завършва Класическа филология (1946 г.), Институт за детски учителки (1947 г.) и задочно Педагогика (1953 г.)
Работи в системата на Министерството на просветата като Началник отдел предучилищно възпитание. За кратко е била директор на детска градина и секретар в Съюза на учителите, а от 1963 до 1970 г. е Зам. министър на Народната просвета. От 1970 до 1975 г. е представител на България в международното списание „Проблеми на мира и социализма“ със седалище в Прага, Чехословакия. От 1975 до 1981 г. е Първи заместник председател на Комитета за печата, след което работи в Комитета за българите в чужбина до пенсионирането си през 1990 г.
За работата си в областта на просветата и културата получава звание Заслужил деятел на културата.
Умира на 16 януари 2006 г.

Сестра (1892- 1979 г)

ЕВГЕНИЯ МИЛЕВА КАСАБОВА (Чолакова)

е най-голямата дъщеря на Анастасия и Милю Касабови. Родена е в Стара Загора на 28 юли 1898 година. Агроном, педагог. Омъжена е за Жеко Чолаков (1892- 1952) – създател на няколко сорта пшеница и царевица, с когото имат син Венелин. Умира в София на 27 ноември 1979 г.

СЕСТРА

дъщеря

дъщеря (1920 – 2013 г)

Леда Милева

Леда Милева е родена на 5 февруари 1920 г. в София в семейството на поета Гео Милев. Тя е по-голямата от двете дъщери на поета.

Средното си образование получава през 1938 г. в Американския колеж в София. През 1940 г. завършва Института за детски учителки в София. От 1938 до 1941 г. следва в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ОЩЕ

семейството на

ГЕО МИЛЕВ

Още семейството развива у Гео обич към възрожденските традиции, свободолюбив дух, антимонархически настроения, вътрешно влечение към обществените проблеми, пориви към артистични изяви.

ЗА ГЕО МИЛЕВ
ТВОРЧЕСТВО

SOMETHING FOR EVERYONE

more than just a venue

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus arcu odio, dapibus eu vulputate eu, gravida ac diam. Sed placerat, nisl eget facilisis lacinia, augue nisi tincidunt est, sed sodales lectus nunc eget ipsum. Nulla facilisi. Nulla tempor est et mollis consequat. Aliquam erat volutpat.

dance lounge

SOMETHING FOR EVERYONE

to let go

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus arcu odio, dapibus eu vulputate eu, gravida ac diam. Sed placerat, nisl eget facilisis lacinia, augue nisi tincidunt est, sed sodales lectus nunc eget ipsum.

GET DANCING

rooftop bar

COCKTAILS

with a view

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus arcu odio, dapibus eu vulputate eu, gravida ac diam. Sed placerat, nisl eget facilisis lacinia, augue nisi tincidunt est, sed sodales lectus nunc eget ipsum.

Learn More

vip lounge

CELEBRITY STATUS

in the vip

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus arcu odio, dapibus eu vulputate eu, gravida ac diam. Sed placerat, nisl eget facilisis lacinia, augue nisi tincidunt est, sed sodales lectus nunc eget ipsum.

Join The Club

events

DATES

for your diary

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus arcu odio, dapibus eu vulputate eu, gravida ac diam. Sed placerat, nisl eget facilisis lacinia, augue nisi tincidunt est, sed sodales lectus nunc eget ipsum.

SEE WHATS ON

Събитие което наближава

Няма предстоящи събития

Посещения