БИОГРАФИЯ

Весела Милева Касабова

ДЪЩЕРЯ НА ГЕО МИЛЕВ

(1906 – 1998 г.)

Весела Касабова

Весела Милева Касабова (Харитоноф) е четвъртата, най-малката дъщеря на Анастасия и Милю Касабови. Родена е в Стара Загора на 16 февруари 1906 г. Умира в Пенсилвания, САЩ на 19 ноември 1998 г.

Още за семейството

Весела Милева Касабова (Харитоноф) е четвъртата, най-малката дъщеря на Анастасия и Милю Касабови. Родена е в Стара Загора на 16 февруари 1906 г.

След завършване на средното си образование в родния си град, Весела е студентка на Елизабет Кларк в Института за детски учители към Американската детска градина в София. По време на обучението си там и четири години след това тя работи като детска учителка в София (1924-1929).

През септември 1929 г. заминава за САЩ, за да продължи обучението си по педагогика в Националния колеж за подготовка на детски учители в Чикаго, чиято възпитаничка е сестра и Пенка. След четири годишния курс на обучение в Чикаго, Весела се мести в Ню Йорк като съпруга на старозагореца Веселин Харитоноф, машинен инженер.

Весела и Веселин имат две деца – Борис и Адели. Борис е кръстен на чичо си Борис Касабов. Весела работи като счетоводителка в психиатрична болница на остров Лонг Айланд, Ню Йорк в продължение на 20 години.

Любимите и занимания са свиренето на пиано, градинарството – грижи се за голяма градина с цветя и дървета, брането на диворастящи плодове, консервирането на зеленчуци и плодове и шиенето на дрехи за семейството си.

В големия двор на къщата на семейството в Лонг Айланд Весела посажда и поддържа чимширена градина, подобна на градината в бащината и къща в Стара Загора.

Умира в Пенсилвания, САЩ на 19 ноември 1998 г.

ГЕО МИЛЕВ