БИОГРАФИЯ

Анастасия Бонева

МАЙКА НА ГЕО МИЛЕВ

(1872 – 1956 г.)

Заедно с други симпатизанти на левицата е убит от полицията по време на Априлските събития през 1925 г. Баща е на детската писателка Леда Милева.

Гео Милев

Анастасия Бонева е съпругата на Милю Касабов и майка на Георги Милев. Тя е родена през 1872 г. в Стара Загора. Преди да се установи в Стара Загора тя е учителка – възпитана, умна и добра. Умира на 30.06.1956 г. в София.

Майка

Майката на Анастасия е Гена. Тя е любимата баба на Гео Милев и е едно от десетте деца на Желю и Златка.

Баща

Бащата на Анастасия е тютюнев търговец. Често пътува и често е задържан от турците. При едно недоразумение е привикан отново в  конака и след жесток побой умира.

Още за семейството

Майката на Анастасия е Гена. Тя е любимата баба на Гео Милев и е едно от десетте деца на Желю и Златка. Дядо Желю  бил много работлив, мълчалив и безкнижен човек. Неговата съпруга – Златка, също била пъргава и трудолюбива. За своите десет деца – петима сина и пет дъщери, давали мило и драго да ги изучат. Двама от братята – Стоян и Руси са убити в боевете при отбраната на Стара Загора от Сюлеймановите пълчища и не оставят поколение. Ганка и Петър умират рано и също не оставят деца.

Останалите живеят задружно, оставят не само голямо поколение, но и редица изявени личности за региона – лекари, музиканти, зъболекари, учители, архитекти. Хора преизпълнени с оптимизъм и много жизнена енергия.

Такива качества носи и Гена Желева. Тя е много духовита, лъчезарна и назовава нещата така, както ги и мисли. В спомените си внуците я описват с много любов, защото тя създава веселието у дома. Много обичала например да ходи на гости и често го правила – като излезе от дома в петък се прибирала чак в понеделник. Когато се случвало да я порицаят, че вкъщи има работа, а тя не се прибира за да помага, баба Гена достолепно и сериозно отговаряла „А кой ще носи новините от Стара Загора?“ А Гео не само я обича много, а направо я обожава, защото тя създава особен уют вкъщи – шеги и веселие имало непрекъснато.  Роднините си спомнят как веднъж Гео нашарил новия  й сукман с най-причудливи шарки и след това тя дълго обикаляла с него града, за да я видят и да се възхищават на таланта на Гео.

Бащата на Анастасия е тютюнев търговец. Често пътува и често е задържан от турците. При едно недоразумение е привикан отново в  конака и след жесток побой умира. Гена остава вдовица с невръстна дъщеря и скоро се омъжва повторно за вдовеца Христаки Дулдуров. На него ражда дъщеря – Мария.

По време на боевете за Стара Загора през 1877 г. Гена  е пленена заедно с дъщеричките си и насочена към Турция. Една жена с две малки деца – едното пеленаче, а другото хванато за полите й. Много жени оставяли  бебенцата си по пътя и  спасявали по-големите. След изнурителен преход така решава да направи и Гена. Но изведнъж Анастасия се отскубва от майка си и тръгва да търси малката си сестричка.

В Турция много мисионери пожелават Анастасия да бъде осиновена, но Гена не се отделя повече от двете си деца. След тези събития  момичетата й  се обичат още повече и Мария никога не забравя какво е направила за нея по-голямата й сестра Анастасия.

Съпругът на Мария е Костадин Георгиев – капитан от Мъглиж. Там семейството на Милю Касабов всяко лято прекарва почивката си.

През 1892-1893 г. Милю Касабов все още е учител в с. Климентиново.

През лятото след  учебната 1891-1892 г. той посещава брат си Христо в Търново Сеймен. Една от причините за престоя му там е да си намери съпруга –добра и образована. В Търново Сеймен брат му го запознава с Желю Бургелов, който му препоръчва младата учителка Анастасия Бонева. Тя е учителка в Харманли, но е родом от Стара Загора. Тази учителка вече му е направила впечатление в Чирпан на един педагогически семинар. На него тя развива теорията, че учениците трябва не само да бъдат образовани, но те трябва да бъдат и възпитавани. Една епохална за времето си идея, според която образованието и възпитанието са два успоредни процеса.

Така мисли и Милю Касабов.Той  приветства тази идея и даже я доразвива  – възпитание и образование и на родителите.

През учебната 1893-1894 г. младото семейство е в с. Опан. През следващата година  родителите са вече в с. Радне махле, където на 15.01.1895 г. се ражда Георги.

ГЕО МИЛЕВ