Като нова след мащабен ремонт

На финала са дейностите по обновяване на емблематичната за Стара Загора Къща музей „Гео Милев. Ремонтните дейности са финансирани изцяло от бюджета на Общината.

Възстановителните работи включваха пребоядисването на стените в дворното пространство и на южната ограда, тъй като заради влагата боята бе съсипана. Сериозен ремонт е направен и на покривното пространство, пренаредени са част от керемидите, за да не допускат течове в знаковата за заралии сграда. Поради предписание от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” е променено отварянето на входната врата на експозиционната зала. Тя се отваря навън, а не навътре, както бе досега.

СНИМКИ ОТ РЕМОНТА

Изградена бе и нова предпазна конструкция на съществуващия в двора на къщата кладенец, тъй като старата бе компрометирана и представляваше опасност за посетителите, обясни уредникът Валя Сотирова. Тя разказа че старинните плочки, които са в двора на музея, са префугирани, за да няма предпоставки за инциденти.

Само след три години къщата музей, където е израснал великият поет Гео Милев, ще чества своята 70-годишнина, открита е официално през 1953 година. Родителите и роднините на Георги Касабов, както е истинското име на твореца, правят първото дарение на новоизградения музей – редица ръкописи, писма, рисунки на Гео Милев, както и голяма част от личната му библиотека: книги и списания на няколко езика. В двора пък се намира „Дъбът на Гео Милев“, вековно дърво, обявено за природна забележителност, което е било засадено от самия поет.

Снимки: Община Стара Загора

ПОСЕЩЕНИЯ